Wihasjärvi 1906 / Vihasjärven kansakoulu
Oriveden Eräjärvellä kohoaa ympäristöpalkittu 120-vuotias Vihasjärven kansakoulu. Alkuperäinen, kaksikerroksinen hirsirakennus omaa kauniita jugendin tyylipiirteitä. Koulun avarat luokkahuoneet, opettajien huoneistot ja idylliset piharakennukset kätkevät sisälleen mielenkiintoisia tarinoita entisajan elämästä. Koulun romanttisen puutarhan katveesta avautuu kaunis eteläinen peltomaisema. Vihasjärven kansakoulu rakennuksineen ja puutarhoineen on ainutkertainen kulttuurinähtävyys. Koulun keittiömestarin keittolassa valmistamat Wihasjärven Kahvilan maukkaat herkut on myös ihan pakko kokea. Lähituotepuodista voi hankkia vatsan- ja silmäniloa sekä upeita perinnekäsitöitä tuliaisiksi ja kotiin viemisiksi. Lisäksi laadukas Wanhan Tawaran Kauppa pursuaa löytöjä. Myös taidenäyttely on nähtävänä ja koettavana koulun rakennuksissa. Majoituksessa on uutena Lemmikki-aitta, jonne kotieläimetkin ovat tervetulleita yöpymään.
Vihasjärven kansakoululla asui aikoinaan kolme opettajan perhettä ja keittäjä-vahtimestarin perhe. Perheillä oli oma kasvimaa, jossa he viljelivät perunaa, juureksia ja vihanneksia. Puutarhassa kukkii edelleen heidän istuttamansa omena- ja kirsikkapuut viinimarjapensaiden, vadelmien ja raparperien ympäröimänä. Sato säilöttiin talven varalle koulun ulko- ja sisäkellareihin. Perheet tuottivat myös hunajaa puutarhan hunajapesistään. Noin 150 m etäisyydellä koulusta on Eräjärvi, josta pyydettiin kalaa ruokapöytään. Koulun peltojen kupeelta alkaa luontorikas Vihossuo, josta kerättiin luonnon antimia.
Perheillä oli myös kahden lehmän navetta, jossa lehmät lypsettiin. Kesällä koulun pelto lehmihakoineen oli karjan laidunmaana, ja pellolta tehtiin heinää talven varalle.
Vihasjärven kansakoulu on ollut perheemme omistuksessa sen lakkauttamisesta asti eli yli 50 vuoden ajan. Koululla on ollut vuosien varrella paljon vuokraustoimintaa. Nykyään koululla toimii oma kahvila-, tapahtuma- ja majoitusalan yritys. Rakennukset ovat säilyneet hyväkuntoisina, ja rakenteet ikkunaruutuineen ja pinkopahveineen ovat edelleen alkuperäisiä. Yläkerran juhlasalin portaikossa näkyy monien pienten jalkojen pyöristämät askelmat. Pihamaalla vaalitaan alkuperäisiä hedelmäpuita, pensaita ja perennoja kuten kerrottu ruusu, tillipioni ja tiikerinlilja.
Tervetuloa Hämeen sydämeen!
Yhteystiedot
Tapani Virtanen
Aukioloajat
Lisätiedot
Vuosi 2025: 18.-21.4., 10.-11.5., 29.5.-1.6., 7.-15.6., 20.-22.6., 28.-29.6., 1.7.-10.8., 16.8.-7.9
- Aukioloaikoina
- Osallistuu teemapäivään 2025
- Teemapäivä järjestetään 6.7.2025. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17
11:00 - 17:00
Lisäpalvelut
- Esteetön pääsy
- Itsepoiminta
- Kahvitarjoilu
- Koirat sallittu
- Majoitus
- Taimimyynti
Palvelukielet
- Englanti
- Ruotsi
- Suomi